Peps logo

5 gouden regels voor een perfect cv

2024/03/14
Een goed cv is essentieel om een sollicitatiegesprek te krijgen. Of je nu je eerste cv schrijft of jouw cv wilt verbeteren, deze vijf universele principes helpen je bij het vinden van je ideale job.

Het belangrijkste doel van een cv is om jouw relevante vaardigheden en prestaties op de meest effectieve manier naar voren te brengen. Recruiters zoeken altijd naar dezelfde essentiële elementen:

1. Verwaarloos de basissecties niet

  • Persoonlijke informatie. Naast je naam, vermeld ook je contactgegevens: adres, telefoonnummer, e-mailadres, nationaliteit en geboortedatum.
  • Opleidingen. Vermeld hier de relevante studies en opleidingen die je hebt gevolgd, in chronologische volgorde.
  • Relevante werk- of vrijwilligerservaring. In plaats van alle verantwoordelijkheden die je in eerdere banen had op te sommen, richt jezelf op persoonlijke prestaties. Vraag jezelf af: Hoe kan ik mij onderscheiden van andere kandidaten?
  • Relevante vaardigheden. Benadruk jouw diverse vaardigheden om jezelf beter te verkopen. Vermeld alle vaardigheden die nuttig zijn voor de beoogde functie, inclusief jouw taal-, computer- en praktische vaardigheden.

2. Laat u inspireren door andere cv’s

Het is gemakkelijk om iemand te vinden die al een goed cv heeft geschreven. Waarom vraag je niet aan een vriend om jou zijn cv te laten zien? Je kunt inspiratie opdoen uit de opmaak en de manier waarop zij hun prestaties en vaardigheden beschrijven.

3. Wees beknopt en precies

Werkgevers worden vaak overweldigd door een groot aantal sollicitaties en hebben meestal weinig tijd om elk cv te lezen. Zorg ervoor dat je cv dus zo beknopt mogelijk is. Kies voor korte zinnen in plaats van lange alinea’s.

Een traditioneel cv mag niet meer dan twee pagina's beslaan. Zorg ervoor dat alle verstrekte informatie essentieel is. Lees de functiebeschrijving zorgvuldig door.

4. Gebruik de juiste zoekwoorden

Gebruik dezelfde zoekwoorden als die in de functiebeschrijvingen van werkgevers. Recruiters willen weten of je hun taal spreekt. Dit versterkt het idee dat jij een goede kandidaat bent. Bovendien is het gebruik van de juiste zoekwoorden essentieel zodat jouw cv wordt opgemerkt in databases.

Lees de functiebeschrijvingen die jou interesseren zorgvuldig door. Zoek naar overeenkomsten die je in jouw cv kunt opnemen.

5. Controleer op schrijf- en taalfouten

Een cv met schrijf- of taalfouten vermindert aanzienlijk uw kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Neem daarom de tijd om je cv zorgvuldig door te lezen voordat je het verzendt. Lees het de volgende dag nogmaals door. Hoewel het tijd kost, kan een foutloos cv je helpen om de baan van je dromen te krijgen.

Om zeker te zijn, vraag een vriend om jouw cv te bekijken. Hij of zij kan suggesties doen voor aanpassingen waaraan je niet had gedacht.

Zoek je meer praktische tips? Ontdek hier onze tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek!

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk hier onze vacatures.

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.