Peps logo

7 fouten die werkzoekenden vaak maken en hoe je ze kunt vermijden

2024/06/17
Voorbereiden op een sollicitatiegesprek kan moeilijk zijn, vooral voor jongeren die voor het eerst werk zoeken. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die je moet vermijden.

Te laat of veel te vroeg aankomen

Te laat komen voor een sollicitatiegesprek kan fataal zijn. Of het nu door een vertraagde trein of autopech komt, het is essentieel om genoeg tijd in te plannen om op tijd te zijn. Het is echter ook af te raden om te vroeg aan te komen. Als je veel te vroeg bent, zoek dan een plek om te ontspannen voordat je je ongeveer 10 minuten voor de afgesproken tijd bij de receptie meldt. Dit toont je stiptheid.

Arrogantie tonen

Tijdens het gesprek is het cruciaal om de toon van je antwoorden te matigen. Als jonge werkzoekende is het normaal om niet veel ervaring te hebben. Toon je bereidheid om te leren en samen te werken met ervaren collega's.

Geen LinkedIn-profiel hebben

Tegenwoordig is het hebben van een LinkedIn-profiel onmisbaar. De zoektocht naar werk is grotendeels digitaal en een LinkedIn-profiel is een openbaar CV dat toegankelijk is voor recruiters. Zorg er dus voor dat het altijd up-to-date en professioneel is. Ontdek hier vijf tips om je LinkedIn-profiel te verbeteren.

Onvoorbereid zijn

Deze fout komt vaak voor bij jongeren tijdens hun eerste sollicitatiegesprekken. Het gesprek is het moment voor de werkgever om te controleren of je goed bij de functie past. Bereid je voor door informatie over het bedrijf te verzamelen en door je voor te bereiden op eventuele sollicitatietesten.

Ongeschikte foto's

Sommige recruiters bekijken de Facebook-profielen van kandidaten. Vermijd het plaatsen van foto's die je imago kunnen schaden. Als je ze niet wilt verwijderen, pas dan je privacy-instellingen aan om te controleren wie je foto's kan zien.

Je documenten vergeten

Veel jonge kandidaten komen zonder hun documenten aan. Dit is een fout die gemakkelijk te voorkomen is. Zelfs als je je CV al naar de recruiter hebt gestuurd, neem dan meerdere kopieën mee.

Liegen op je CV

Liegen op je CV komt vaak voor, maar het is riskant. Werkgevers controleren vaak de informatie door contact op te nemen met scholen, universiteiten of voormalige werkgevers. De waarheid blijft je beste bondgenoot.

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk hier onze vacatures.

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.