Peps logo

Afgestudeerd? Wat zijn de volgende stappen?

2024/06/23
Proficiat met je diploma! Na al je harde werk kun je nu de school achter je laten. Wat komt er nu? Wat moet je doen voordat je aan je loopbaan begint?

1. VDAB, Actiris of Le Forem

Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende. In Wallonië doe je dit via Le Forem, in Vlaanderen via VDAB en in Brussel bij Actiris. Waarom is dit belangrijk? Door je in te schrijven, kun je na een jaar aanspraak maken op een inschakelingsuitkering, een periode die de beroepsinschakelingstijd wordt genoemd. Als je in juni afstudeert, begint deze periode op 1 augustus.

Als je je niet onmiddellijk inschrijft, kan dit de start van je beroepsinschakelingstijd vertragen en dus ook het verkrijgen van je uitkering. Le Forem zal je vragen om verschillende stappen te doorlopen: een cv opstellen, het online plaatsen, vacatures zoeken, advies inwinnen, enz. Als je deze stappen niet volgt, zal Le Forem contact met je opnemen om je sollicitatie te bespreken.

2. Kies een ziekenfonds

Een ziekenfonds dekt een deel van je medische kosten. Wanneer je een arts bezoekt, wordt een deel van de consultatie vergoed. Ziekenfondsen dekken ook brillen of tandheelkundige zorg. Elk ziekenfonds biedt specifieke voordelen, dus het is belangrijk om hun voordelen te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Zodra je begint te werken, ben je niet langer afhankelijk van het ziekenfonds van je ouders. Als student was je waarschijnlijk via hen aangesloten. Nu moet je je eigen aansluiting regelen, maar alleen nadat je bent begonnen met werken of zodra je beroepsinschakelingstijd is afgelopen.

3. Vind je eerste baan

Na je inschrijving bij Le Forem en het kiezen van je ziekenfonds, is het tijd om een baan te zoeken. Weet je niet waar je moet beginnen? Gebruik je netwerk: vraag of het bedrijf waar je als student hebt gewerkt, mensen aanneemt. Denk ook aan je online zichtbaarheid en maak een LinkedIn-profiel aan.

Doe actief onderzoek op websites zoals Indeed en Stepstone, maar onthoud dat niet alle vacatures online worden geplaatst. Sommige bedrijven gebruiken HR-partners zoals Peps. Schrijf je in bij deze bedrijven om toegang te krijgen tot extra vacatures.

Waarom kiezen voor een HR-partner zoals Peps?

De consultants van Peps zijn persoonlijke coaches die je helpen de baan te vinden die bij je past. Ze leren je goed kennen om je projecten, ervaringen en talenten te begrijpen. Met hun uitgebreide netwerk kunnen ze je passende functies aanbieden.

Wil je ons ontmoeten? Laat je gegevens hier achter of bekijk onze vacatures.

4. En de vakanties?

Als nieuwe werknemer heb je recht op vakantie, maar er gelden specifieke regels. Als je jonger bent dan 25 jaar en je hebt minstens een maand gewerkt in het jaar van je afstuderen, kun je via de RVA jeugdvakantie aanvragen. De benodigde formulieren zijn beschikbaar op hun website, maar raadpleeg ook de personeelsdienst van je werkgever.

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.