Peps logo

Heb ik recht op jeugdvakantie?

2024/06/02
De vakantie komt eraan, maar de regels voor vakantiedagen verschillen per persoon. Wat als je net bent afgestudeerd en je eerste job begint?

In België heb je recht op vier weken betaald verlof. Werknemers bouwen dit recht op tijdens het referentiejaar. Echter, deze vakantie kan pas worden opgenomen in het daaropvolgende jaar, het vakantiejaar.

Soms komt het voor dat sommige werknemers, die een onvolledig vakantiedienstjaar hebben, geen recht hebben op vier weken wettelijk betaald verlof tijdens het vakantiejaar. Zo kunnen zij pas na 12 maanden werken volledig van hun verlof genieten.

Maar als je een pas afgestudeerde jongere bent die snel een baan vindt, heb je het voorgaande jaar nog geen verlofdagen opgebouwd. In dat geval gelden er andere regels.

Jeugdvakantie

Om deze situatie te verhelpen, staat de overheid jonge werknemers toe om al in hun eerste werkjaar vakantie op te nemen. Jeugdvakantie biedt de mogelijkheid om vier weken betaald verlof te krijgen.

Er moeten echter aan verschillende voorwaarden worden voldaan. Je hebt recht op deze vakantie als je op 31 december van het jaar van je diploma jonger dan 25 jaar bent en als je tijdens het referentiejaar minstens één maand als werknemer hebt gewerkt. Daarnaast is het noodzakelijk om al je gewone betaalde verlofdagen te hebben opgenomen voordat je jeugdvakantie kunt opnemen.

Bijvoorbeeld, als je in juni je studie afrondt en in november begint met werken, kun je aanspraak maken op jeugdvakantie. Maar als je in januari begint, kun je hier geen gebruik van maken.

Wat betreft de vergoeding, bedraagt de uitkering 65% van je brutoloon op je eerste vakantiedag. Dit loon is echter begrensd tot 2.837,89 euro. Deze uitkering wordt betaald door de RVA.

Heb je net je diploma behaald en ben je op zoek naar je eerste werkervaring? Onze consulenten staan klaar om je te helpen. Bekijk onze vacatures via deze link!

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.