Peps logo

Heb je als uitzendkracht recht op een eindejaarspremie?

2023/12/24
Heb je als uitzendkracht recht op een eindejaarsbonus? Vind hier het antwoord op je vraag!

Om het bedrag van een eventuele eindejaarspremie te bepalen, baseren uitzendbureaus zich op een referentieperiode. Voor de eindejaarspremie van dit jaar loopt deze periode van 1 juli (van het vorige kalenderjaar) tot en met 30 juni (van het huidige kalenderjaar).

Heb je tijdens deze referentieperiode een bepaald aantal dagen gewerkt (minstens 65 dagen in een vijfdaagse werkweek of minstens 78 dagen in een zesdaagse werkweek) of minstens 494 uren gewerkt? In dat geval heb je als uitzendkracht recht op een eindejaarspremie.

Voor de gelijkgestelde dagen:

  • In geval van economische werkloosheid worden maximaal 5 dagen automatisch gelijkgesteld.
  • In geval van een arbeidsongeval worden alle dagen in aanmerking genomen voor de toekenning van de eindejaarspremie. Let op: stuur altijd een medisch attest naar het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten. Zij worden hier niet automatisch van op de hoogte gebracht.
  • In geval van een definitieve aanwerving direct na de uitzendperiode, is het maximale aantal gelijkgestelde dagen 5. Heb je 60 dagen gewerkt (of 456 uren)? In dat geval heb je recht op een eindejaarspremie via je uitzendbureau, op voorwaarde dat je een kopie van je laatste uitzendcontract, de laatste loonstrook van je uitzendwerk en je definitieve contract indient bij het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.

Wat zal het bedrag zijn?

Heb je recht op een eindejaarspremie? Goed nieuws! Het precieze bedrag hangt af van je prestaties tijdens het referentiejaar. Als uitzendkracht kun je maximaal 8,33% van het brutoloon dat je in deze periode hebt verdiend, verwachten.

Let echter op: deze brutopremie is onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen en belastingen.

Sociale zekerheid: 13,07% van de brutopremie (berekend op 108% voor arbeiders).

Voorheffing: 23,22%.

Na deze inhoudingen bedraagt je nettobonus ongeveer 66% van je brutopremie. Je vindt de exacte berekening op het premiedocument dat je in december ontvangt van het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.

Hoe wordt mijn eindejaarspremie uitbetaald?

De instantie die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van je eindejaarspremie is het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten. Dit fonds wordt beheerd door werkgevers en vakbonden in de uitzendsector.

In de loop van december ontvang je automatisch een premiedocument van het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.

Je eindejaarspremie wordt in de loop van december uitbetaald.

Bron: Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.