Peps logo

Is het te warm om te werken?

2024/05/30
De zomer is begonnen, de zon schijnt en de temperatuur loopt weer op! Als de temperatuur boven de 30 graden Celsius komt, is het dan te warm om te werken?

Werknemers hebben recht op bepaalde beschermingen wanneer de hitte op het werk buitensporig wordt. Maar vanaf wanneer kunnen we zeggen dat het echt te warm is en hoe wordt dit gemeten?

Volgens de regelgeving kan een klassiek thermometer niet bepalen of de hitte op de werkplek te hoog is. Het wordt aanbevolen om een "vochtige globethermometer" te gebruiken.

Dit apparaat houdt rekening met de luchtvochtigheid en de stralingstemperatuur van de objecten rondom, factoren die ook uw comfort beïnvloeden. Zo krijgt u de WBGT-temperatuur, die vaak lager is dan die aangegeven door een klassieke thermometer.

Werkpauzes

Afhankelijk van de intensiteit van het fysieke werk, zijn er drempels waarboven het gevaarlijk wordt om door te werken. Voor werknemers die zeer zwaar fysiek werk verrichten, zoals graafwerkzaamheden, ligt deze drempel lager dan voor degenen met een kantoorbaan.

Voor kantoorpersoneel is de drempel vastgesteld op 29 graden op de WBGT-index, wat overeenkomt met ongeveer 31 tot 32 graden Celsius. Voor werk van gemiddelde intensiteit (zoals timmerwerk), ligt de drempel al lager: 26 graden op de WBGT-index, oftewel ongeveer 28 tot 29 graden Celsius. In dat geval wordt aangeraden om elke 45 minuten een pauze van vijftien minuten te nemen. Voor zeer zwaar werk is de drempel 18 graden WBGT, wat overeenkomt met ongeveer 20 graden Celsius.

Het is aan te raden om zelf bepaalde maatregelen te nemen bij hitte, maar als de maximale temperaturen worden overschreden, moet de werkgever beschermende uitrusting verstrekken. Dit omvat hoeden, zonneschermen, verfrissende drankjes en goede ventilatie. Bij aanhoudende hitte moet de werkgever ook voldoende pauzes voor zijn werknemers inplannen.

In korte broek naar het werk komen

Goed nieuws: ongeveer 97% van de werkgevers neemt al dergelijke maatregelen, volgens een enquête van de Neutrale Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) uitgevoerd in 2018.

Veel bedrijven versoepelen ook de kledingvoorschriften bij buitensporige hitte. Zo kunnen werknemers in 64% van de bedrijven zelfs in korte broek naar het werk komen.

Code rood

In geval van code rood, beveelt het KMI de volgende maatregelen aan:

  • Veel drinken
  • Een goed zoutniveau behouden
  • Veel rust nemen In een koele ruimte blijven
  • Gebruik natte doeken bij uitdroging
  • Directe blootstelling aan de zon vermijden

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.