Peps logo

Alles wat je moet weten over jouw loon als uitzendkracht

2023/10/16
Maaltijdcheques, reisvergoedingen, vakantiegeld. Ontdek alles wat je moet weten over je loon als uitzendkracht.

Hoe wordt je salaris bepaald?

Als uitzendkracht word je per uur betaald. Wanneer wij jou een opdracht aanbieden, geven wij altijd het voorziene salaris aan. Hoe dan ook, je salaris zal nooit lager zijn dan dat van een vaste medewerker met dezelfde ervaring en anciënniteit.

Hoe wordt mijn salaris betaald?

Je wordt betaald op basis van de urenoverzichten die door de klant aan ons worden doorgegeven. Wij storten jouw salaris wekelijks op je bankrekening. Bijvoorbeeld: als je in week 24 werkt, ontvang je jouw betaling aan het eind van week 25. Wanneer jouw werkweek echter over twee maanden verspreid is, wordt de betaling verdeeld in twee delen: een eerste betaling voor de vorige maand en een tweede betaling voor de lopende maand (de volgende dag).

Je ontvangt ook tegelijkertijd jouw loonstrookje via het platform InterimSign.

Ontvang ik maaltijdcheques?

Je profiteert van dezelfde voordelen als de vaste medewerkers van het bedrijf waar je werkt. Als zij maaltijdcheques ontvangen, ontvang jij deze ook onder dezelfde voorwaarden.

Worden mijn reiskosten vergoed?

Uitzendkrachten hebben recht op dezelfde vergoeding voor reiskosten als de vaste medewerkers van het bedrijf waar ze werken.

Wat is de RSZ-bijdrage?

Als uitzendkracht wordt deze inhouding van je salaris afgetrokken. Jouw RSZ-bijdrage zorgt ervoor dat je sociale zekerheid (ziekte en invaliditeit, kinderbijslag, werkloosheid, pensioen, ...) goed geregeld is.

Wordt de bedrijfsvoorheffing van mijn salaris ingehouden?

De bedrijfsvoorheffing is in zekere zin een ‘voorschot op de belastingen’ die van je salaris wordt ingehouden. Bij uitzendkrachten wordt minimaal 18% bedrijfsvoorheffing ingehouden, en in sommige gevallen zelfs 22%, om onaangename verrassingen te vermijden en later een aanvulling op de belasting te betalen.

Ontvang ik vakantiegeld?

Ja, je ontvangt zelfs dubbel vakantiegeld.

  • Je werkt als bediende: je vakantiegeld wordt tegelijk met je wekelijkse salaris uitbetaald.
  • Je werkt als arbeider: vakantiegeld wordt beheerd door het Nationaal Vakantiefonds (ONVA). Het ONVA betaalt jou eenmaal per jaar het bedrag dat jou toekomt (in mei of juni).

Heb ik recht op een eindejaarspremie?

Je hebt recht op deze premie als je minstens 65 dagen als uitzendkracht hebt gewerkt tussen 1 juli van het vorige jaar en 30 juni van het huidige jaar. Jouw premie wordt betaald door het Fonds Sociale Voorzieningen voor Uitzendkrachten. In de maand december ontvang je de benodigde documenten om een aanvraag voor de premie in te dienen.

Heb je vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen met jouw referentie-agentschap PEPS INTERIM!

Op zoek naar een nieuwe uitzendbaan? Bekijk alle vacatures bij PEPS INTERIM.

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.