Peps logo

De 15 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek en hoe je erop reageert

2024/05/05
Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek betekent nadenken over de vragen die je gesteld zouden kunnen worden. Hoewel je nooit zeker weet welke onderwerpen aan bod zullen komen, zijn sommige sollicitatievragen heel gebruikelijk.

Vertel me iets over jezelf

Recruiters beginnen vaak met deze vraag om je beter te leren kennen. Bereid je voor om hierop te antwoorden door een overzicht te geven van je huidige situatie en de sterke punten van je professionele of academische achtergrond te benadrukken die je geschikt maken voor deze functie.

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Deze vraag stelt de werkgever in staat te zien of jouw kwaliteiten overeenkomen met de gezochte vaardigheden. Geef concrete voorbeelden om je sterke punten te illustreren.

Wat maakt jou uniek?

Recruiters willen weten wat jou onderscheidt van andere kandidaten. Denk na over je unieke vaardigheden of eigenschappen en illustreer deze met concrete voorbeelden.

Waarom wil je hier werken?

Deze vraag dient om te controleren of je de tijd hebt genomen om je te informeren over het bedrijf. Praat over haar producten, diensten, missie, geschiedenis en cultuur, en vermeld wat je er bijzonder aan trekt.

Wat trekt je aan in deze functie?

Net als de vorige vraag dient deze om ervoor te zorgen dat je de inhoud van de functie goed begrijpt. Lees de functiebeschrijving aandachtig door en leg de link met je vaardigheden en ervaringen.

Wat motiveert je?

Recruiters willen er zeker van zijn dat je motivaties overeenkomen met de functie. Wees specifiek en geef concrete voorbeelden, bij voorkeur verwijzend naar de functiebeschrijving.

Wat is je grootste prestatie?

Kies duidelijke voorbeelden die je werkethiek en waarden benadrukken, in plaats van alleen maar indrukwekkende prestaties.

Wat zijn je sterke punten?

Praat over je technische en persoonlijke vaardigheden, altijd in verband met de eisen van de functie.

Wat zijn je grootste zwaktes?

Bespreek eerlijk je zwaktes, laat zien dat je je ervan bewust bent en dat je eraan werkt om ze te overwinnen. Eindig met een positieve noot over de maatregelen die je neemt om jezelf te verbeteren.

Wat zijn je ambities?

Recruiters willen weten of je van plan bent om lange tijd bij het bedrijf te blijven. Praat over je ambities in verband met je opleiding, ervaring en vaardigheden, en leg uit hoe je jezelf wilt ontwikkelen om ze te realiseren.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Deze vraag geeft inzicht in hoe je je toekomst ziet en of je doelen overeenkomen met die van het bedrijf. Noem de vaardigheden die je wilt ontwikkelen, de soorten rollen die je zou willen vervullen en je langetermijndoelen.

Kun je me vertellen over een moeilijke professionele situatie en hoe je die hebt overwonnen?

Gebruik deze vraag om je probleemoplossend vermogen en je vermogen om onder druk te werken te laten zien. Vertel een duidelijk en gedetailleerd verhaal.

Wat zijn je salarisverwachtingen?

Beantwoord deze vraag op basis van de salarisschalen in je regio en sector, en wees bereid om te onderhandelen.

Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Deze vraag geeft je de kans om te herhalen waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie en het bedrijf, door je vaardigheden en ervaringen te benadrukken en je overeenstemming met de bedrijfscultuur.

Heb je vragen?

De vragen die je stelt, zijn net zo belangrijk als de vragen die je beantwoordt. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Hoe ziet een typische dag in deze functie eruit?
  • Waarom is deze functie vacant?
  • Waarom heb je ervoor gekozen om bij dit bedrijf te werken?
  • Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar het bedrijf momenteel voor staat?

Ontdek hier meer tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk hier onze vacatures!

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.