Peps logo

Sociale media opkuisen voor een sollicitatie: zo doe je dat

2024/05/19
Hoewel het officieel niet is toegestaan, controleren sommige werkgevers soms toch de sociale media van kandidaten. Een ongepaste foto kan dan snel jouw imago schaden. Met een paar simpele aanpassingen kan je jouw Facebook-, Twitter- en Instagram-profielen optimaliseren voor een effectievere zoektocht naar werk.

Wanneer u solliciteert voor een job, investeert u veel tijd in de voorbereiding van uw CV. Dit document dat uw ervaringen en diploma's samenvat, is slechts een deel van uw sollicitatie. In onze digitale wereld bouwt u uw CV ook op via sociale netwerken. Bent u van plan om te solliciteren? Of bent u momenteel op zoek naar een baan? Maak uw sociale media-profielen schoon om geen kans op een sollicitatiegesprek te missen.

1. Zoek uzelf op Google

Begin waar een potentiële werkgever zou beginnen: Google. Dit geeft u een idee van de pagina's waar uw naam openbaar verschijnt. Als u een oude blog heeft, overweeg dan deze bij te werken of te verwijderen.

2. Maak uw sociale media privé

Om te voorkomen dat nieuwsgierige werkgevers toegang krijgen tot uw Facebook-profiel, stelt u uw privacy-instellingen in op privé. Doe hetzelfde voor Twitter en Instagram. Accepteer alleen "vriendschapsverzoeken" van mensen die u persoonlijk kent.

3. Verberg of verwijder ongepaste berichten

Als u uw profielen openbaar wilt houden, controleer dan uw oude berichten. Op Instagram kunt u foto's archiveren; op Facebook kunt u updates verbergen of instellen op "alleen ik" zodat ze alleen door u zichtbaar zijn.

4. Deactiveer oude accounts

Heeft u tijdens uw studie een YouTube-video gedeeld of een fanblog bijgehouden? Zoek op Google om te zien of deze verschijnen en verwijder oude accounts.

5. Kies een goede profielfoto

Een eerste indruk is cruciaal, zelfs online. Zorg ervoor dat u een professionele foto op LinkedIn heeft en een geschikte afbeelding op uw andere netwerken. Vermijd standaard- of slechte kwaliteit foto's, die een slordige indruk kunnen geven. Kies voor een verzorgde foto van uzelf op al uw platforms.

6. Schrijf een professionele biografie

Schrijf een kort overzicht van wie u bent en naar welk type functie u op zoek bent. U heeft dit waarschijnlijk al gedaan op LinkedIn, maar denk er ook aan dit te doen op Instagram en Twitter.

7. Personaliseer uw URL

Een gepersonaliseerde URL is professioneler en kan eenvoudig worden gewijzigd. U kunt dit aanpassen in de instellingen van Facebook, LinkedIn en Instagram.

8. Klaag niet op sociale media, deel interessante inhoud

Vermijd klagen op sociale netwerken, vooral over uw voormalige werkgevers. Dit geeft geen goede indruk van u. Deel in plaats daarvan nieuws, artikelen of citaten over uw sector. Volg inspirerende personen in uw vakgebied.

Door deze stappen te volgen, kunt u een professioneel en positief imago presenteren op sociale netwerken, waardoor u uw kansen op een sollicitatiegesprek vergroot.

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.