Sociale media opkuisen voor een sollicitatie: zo doe je dat
Wanneer u solliciteert voor een job, investeert u veel tijd in de voorbereiding van uw CV. Dit document dat uw ervaringen en diploma's samenvat, is slechts een deel van uw sollicitatie. In onze digitale wereld bouwt u uw CV ook op via sociale netwerken. Bent u van plan om te solliciteren? Of bent u momenteel op zoek naar een baan? Maak uw sociale media-profielen schoon om geen kans op een sollicitatiegesprek te missen.
1. Zoek uzelf op Google
Begin waar een potentiële werkgever zou beginnen: Google. Dit geeft u een idee van de pagina's waar uw naam openbaar verschijnt. Als u een oude blog heeft, overweeg dan deze bij te werken of te verwijderen.
2. Maak uw sociale media privé
Om te voorkomen dat nieuwsgierige werkgevers toegang krijgen tot uw Facebook-profiel, stelt u uw privacy-instellingen in op privé. Doe hetzelfde voor Twitter en Instagram. Accepteer alleen "vriendschapsverzoeken" van mensen die u persoonlijk kent.
3. Verberg of verwijder ongepaste berichten
Als u uw profielen openbaar wilt houden, controleer dan uw oude berichten. Op Instagram kunt u foto's archiveren; op Facebook kunt u updates verbergen of instellen op "alleen ik" zodat ze alleen door u zichtbaar zijn.
4. Deactiveer oude accounts
Heeft u tijdens uw studie een YouTube-video gedeeld of een fanblog bijgehouden? Zoek op Google om te zien of deze verschijnen en verwijder oude accounts.
5. Kies een goede profielfoto
Een eerste indruk is cruciaal, zelfs online. Zorg ervoor dat u een professionele foto op LinkedIn heeft en een geschikte afbeelding op uw andere netwerken. Vermijd standaard- of slechte kwaliteit foto's, die een slordige indruk kunnen geven. Kies voor een verzorgde foto van uzelf op al uw platforms.
6. Schrijf een professionele biografie
Schrijf een kort overzicht van wie u bent en naar welk type functie u op zoek bent. U heeft dit waarschijnlijk al gedaan op LinkedIn, maar denk er ook aan dit te doen op Instagram en Twitter.
7. Personaliseer uw URL
Een gepersonaliseerde URL is professioneler en kan eenvoudig worden gewijzigd. U kunt dit aanpassen in de instellingen van Facebook, LinkedIn en Instagram.
8. Klaag niet op sociale media, deel interessante inhoud
Vermijd klagen op sociale netwerken, vooral over uw voormalige werkgevers. Dit geeft geen goede indruk van u. Deel in plaats daarvan nieuws, artikelen of citaten over uw sector. Volg inspirerende personen in uw vakgebied.
Door deze stappen te volgen, kunt u een professioneel en positief imago presenteren op sociale netwerken, waardoor u uw kansen op een sollicitatiegesprek vergroot.