Peps logo

Wat zijn je rechten tijdens het sollicitatieproces?

2024/03/21
Als werkzoekende heb je bepaalde rechten. Werkgevers en uitzendbureaus zijn gebonden aan een aantal verplichtingen. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Moet ik antwoord geven op persoonlijke vragen?

Nee, dat is niet verplicht. In principe mag de interviewer je geen persoonlijke vragen stellen. De grens tussen wat wel en niet toegestaan is, is echter niet altijd duidelijk. Het is daarom aan jou om te bepalen hoe ver je wilt gaan in het gesprek.

Mag de interviewer mijn profiel op Facebook bekijken?

Nee. Wettelijk gezien mag je privéleven geen rol spelen in het sollicitatieproces. Wat je wel of niet op Facebook plaatst, is dus in principe niet van belang. Het is echter moeilijk te bewijzen dat een interviewer door dit soort informatie beïnvloed is. Gebruik daarom je gezonde verstand bij het plaatsen op sociale media.

Krijg ik feedback na een sollicitatiegesprek?

Ja, na het gesprek kun je je dossier en aanvullende informatie over je sollicitatieprocedure opvragen. Neem contact op met je contactpersoon en vraag welke punten verbeterd zouden kunnen worden.

Mag een werkgever mij weigeren te aannemen?

Ja, elke werkgever is vrij om te kiezen wie hij aanneemt voor een openstaande functie. De selectie moet echter objectief, respectvol en niet-discriminatoir zijn. Alle kandidaten moeten gelijke kansen hebben gehad om voor de functie in aanmerking te komen.

Heb je nog vragen over je rechten als kandidaat?

Neem contact op met onze medewerkers. Let op: deze pagina bevat geen juridisch advies over je rechten en verplichtingen. Neem contact op met onze adviseurs als je specifiek juridisch advies wilt.

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.