Peps logo

Zes tips om het nieuwe schooljaar door te komen als werkende ouder

2024/08/27
Het moment is daar: het nieuwe schooljaar begint. Dit is niet alleen een nieuw begin voor kinderen, maar ook voor werkende ouders. Hier zijn zes tips om het schooljaar goed te beginnen.

Voldoende bewegen

Een gezonde geest in een gezond lichaam, zegt men. Zelfs met een druk schema is het mogelijk om tijd te vinden om te sporten. Sluit je aan bij een sportclub of doe aan een individuele sport. De populariteit van individuele sporten zoals fietsen, wandelen of fitness blijft groeien. Informeer bij je werkgever of je recht hebt op sportcheques: dit kan de kosten voor een lidmaatschap van een club verlagen.

Gezond eten

Werkende ouders gaan van vergadering naar vergadering en pendelen tussen school en thuis, wat weinig tijd overlaat om te koken. Een gezond dieet hoeft echter niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Met een paar simpele regels kun je voedzame maaltijden bereiden.

  • Eet voldoende groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, evenals noten en plantaardige oliën in gematigde hoeveelheden.
  • Vul aan met dierlijke producten zoals vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren, met mate.
  • Beperk de consumptie van rood vlees en boter.
  • Vermijd ultrabewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan toegevoegde vetten, suikers en zouten.
  • Varieer je voeding en zoek naar alternatieven.
  • Eet op vaste tijden en in gezelschap van anderen.
  • Eet bewust (niet voor de tv of smartphone) en met mate.
  • Richt je omgeving zo in dat gezonde keuzes gemakkelijker toegankelijk zijn en ongezonde keuzes moeilijker.
  • Verander je dieet stap voor stap, zonder het volledig om te gooien.
  • Neem de tijd om van je eten te genieten.

Contact houden met vrienden

Zelfs met een druk schema, probeer tijd te vinden voor je vrienden en familie. Amerikaanse onderzoekers die bijna 280.000 mensen ondervroegen, concludeerden recentelijk dat vriendschap een cruciale impact heeft op onze gezondheid en ons geluk.

Reserveer bijvoorbeeld de eerste vrijdagavond van elke maand om samen te eten of naar de film te gaan. Waarom niet samen sporten?

Flexibele werktijden om op tijd op school te zijn

De normale werktijd in België is 8 uur per dag en 38 uur per week. Sommige bedrijven hanteren een 40-urige werkweek, gecompenseerd door extra vakantiedagen. Werkende ouders die op tijd hun kinderen van school willen ophalen, kunnen overwegen om flexibele werktijden te vragen. Informeer echter bij je werkgever of deze tijden mogelijk zijn, want hij bepaalt het werkritme van het bedrijf.

Maak van slaap een prioriteit

Het combineren van carrière en gezinsleven kan, vaak onbewust, slaaptekort veroorzaken. Een Zweedse studie onder 38.000 mensen toonde aan dat degenen die vijf uur of minder per nacht slapen, een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden en gezondheidsproblemen hebben. Ga dus op een redelijke tijd naar bed!

Blijven leren & ontwikkelen

Als ouder ben je vaak druk met werk, kinderen, carpoolen, koken, rekeningen, huishouden, enz. Maar het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Beschouw het nieuwe schooljaar als een nieuw begin, niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf.

Zoek je een nieuwe omgeving om je talenten te ontwikkelen? Bekijk dan onze vacatures.

ONTVANG ONZE VACATURES IN JE INBOX

We helpen elk individu en elke organisatie om hun volledige potentieel te bereiken, door middel van menselijk kapitaal.